. . . . . . . . . . . . tänkvärda tänkta tankevirvlar blandade med kreativt känslosamma känslor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .och uppriktigt uppmuntrande uttryck

23 december 2007

Saffransskorpor

Saffransskorpor (30-35 st)

2 dl hela hasselnötter
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl (läs min kommentar nedanför innan du provar att göra receptet)
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 kuvert saffran

1. Sätt ugnen på 175º. Rosta nötterna i en torr stekpanna.

2. Rör matfett och socker poröst.

3. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.

4. Vänd ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, saffran och de rostade hasselnötterna och arbeta ihop till en deg.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma tre längder, lika långa som plåten.

6. Placera längderna på bakpappersklädda plåtar.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Ta ut dem och skär dem genast i snedställda bitar.

8. Placera skorporna på en plåt igen med ena snittytan uppåt och låt torka i cirka 10 minuter i 100º värme.

OBS! Receptet kommer från tidningen Lantliv och det blir mycket goda, men porösa skorpor, och tyvärr stämmer inte riktigt receptet. Förvirring uppstod både för mig och min väninna när vi provade receptet och kom till punkt 5 för vi fick båda samma kladdiga, lösa smet och ingen av oss fick fram en fast och formbar deg. Både hon och jag har provat med att lägga till 1 dl extra vetemjöl och det går fortfarande bara att klicka ut degen till längder då. Jag blev då lite fundersam och tittade lite snabbt på andra skorprecept och där är det ofta 5-6 dl vetemjöl i recepten och hackade nötter, så vi kom fram till att det förmodligen bör vara minst 2-2 1/2 dl mer av mjölet för att man ens ska kunna forma till längder och/eller så kanske man får lov att hacka nötterna så kanske det inte blir så kladdigt resultat. Däremot går det att klicka ut den lösa degen till längder istället och det blir väldigt goda men ack så porösa skorpor så de går lätt sönder när man ska skära upp dem inför sista torkningen i ugnen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...