. . . . . . . . . . . . tänkvärda tänkta tankevirvlar blandade med kreativt känslosamma känslor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .och uppriktigt uppmuntrande uttryck

28 januari 2011

Boktips!

Skriften från Sakkara
av Pauline Gedge

Boken handlar om hur girighet och törsten efter kontroll får faraos son, en magiker och präst, att göra de mest vansinniga saker och offra vad som helst för att komma över andlig kunskap i form av guden Thots skriftrulle för att kunna tala med djuren och behärska liv och död. En väldigt sorglig historia som påminner om mänsklighetens svagheter men som ändå inger ett hopp om den fria viljan och insiktens makt.

♥ ♥ ♥



Galileos dotter
av Dava Sobel

En bok som väcker mycket känslor - allt från fascination och stor beundran inför Galileo och hans oförtröttliga uppfinningsrikedom, knivskarpa logik och fantasi till upprördhet och helig vrede inför påvarnas och inkvisitionens fullkomligt vidriga behandling av en djupt troende kristen människa som de berövade allt utom hans tro på Gud, sanningen, den nya vetenskapen som han skapade och hans kärlek till sin äldsta dotter, sin familj, sina lojala vänner, studenter och beundrare över hela Europa. Till och med efter hans död hämnades påven genom att vägra honom begravning enligt hans önskemål och bannlysa hans böcker ända in på 1800-talet, ändå minns världen Galileo men inte påven ifråga. Hans dotter, syster Maria Celestes brev finns bevarade och visar på en mycket ömsint kärlek mellan far och dotter och hur viktigt och ovärderligt hennes stöd var för hans forskning och bokutgivning ända fram till hennes förtidiga död. En mycket läsvärd och tankeväckande bok!

♥ ♥ ♥ ♥



The Fall of Atlantis
av Marion Bradley Zimmer

Det var svårt att komma in i det speciella, utbroderade och poetiska språket, men när jag väl gjort det så var det en behaglig läsning med tankvärda påminnelser om människans girighet, även när det gäller andlig kunskap, och varför man inte ska påskynda sin andliga utveckling innan man är mogen för den. Väldigt välskriven med spännande handling! Läsvärd!

♥ ♥ ♥ ♥



Liftarens guide till Galaxen
av Douglas Adams

Jag hörde så många superlativ och den höjdes så till skyarna att jag nog hade alldeles för höga förväntningar på den. Så när jag började läsa den så tyckte jag den var tråkig och svår att komma in i med sitt röriga upplägg och sitt minst sagt splittrade persongalleri, men efter att galaxens president (Zaphod Beeblebrox) dyker upp så vänder det plötsligt och boken, eller snarare böckerna, blir bättre och roligare allteftersom handlingen, eller bristen på handling beroende på hur man ser det, utvecklas. Själv tycker jag att de senare böckerna är bättre eftersom de är mer filosofiskt inriktade och väcker tankar om universum och mänsklighetens beteende. Visserligen har jag inte samma syn på Gud som författaren, men upptäckte ändå att vi hade liknande tankegångar om mänskligheten och dess beteende. Böckernas totala brist på en röd tråd och den galna engelska humorns underfundigheter tycker jag väldigt mycket om - särskilt den underliggande filosofin.

♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...