. . . . . . . . . . . . tänkvärda tänkta tankevirvlar blandade med kreativt känslosamma känslor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .och uppriktigt uppmuntrande uttryck

29 oktober 2008

Det gyllene snittet

Mellanrum
Den 26 oktober lyssnade jag och några andra medlemmar i FotoMitt på en föreläsning av Ove Lundqvist om vad det gyllene snittet och tredjedelsregeln innebär, hur man komponerar med hjälp av dessa och hur man genom att känna till dem också kan bryta mot dem för att inte bilden ska stagnera och bli stel. Anledningen till föreläsningen berodde dels på vanliga missförstånd och en allmänna förvirring omkring begreppet och pricken över i:et var en kommentar under min bild "Mellanrum" som föranledde Ove att reda ut begreppen för oss. Det var i alla fall mycket intressant och även om jag kanske inte begriper själva matematiska formeln så förstår jag vad det innebär praktiskt och i bildspråket och för mig är det ändå viktigast eftersom jag mestadels använder mig av känslan när jag komponerar en bild.

Mer läsning: Det gyllene snittet: Universums hemliga kod

1 kommentar:

Geir Ole sa...

Det fins mange "regler" for hvordan man skal gjøre et fotografi for at det blir "riktig". Men en kommer likevel aldri unna at det er hvordan DU SELV VIL skape et bilde, som er det viktigste! Misser du det - kommer du til å miste gnisten til å skape, å utvikle deg, osv. og går inn i den store sekken der alt går etter oppskriften og blir monotomt.

Du viser noen bilder som du har presentert i konkurranser - uten å ha fått den uttellingen som du kanskje håpte på. Men det var FINE bilder som du skal være stolt av!

Fortsett med å bruk "känslan" når du fotograferer - du er helt klart på riktig vei ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...