. . . . . . . . . . . . tänkvärda tänkta tankevirvlar blandade med kreativt känslosamma känslor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .och uppriktigt uppmuntrande uttryck

28 november 2008

Fotografisk snobbism

Mörker

De år jag tillbringat i fotografins värld har jag upptäckt olika sorters irriterande snobbar. De har i alla fall en sak gemensamt - de anser att just deras förhållningssätt är det enda rätta. Här följer en kortfattad redogörelse över dessa filurer och för säkerhets skull ska jag väl tillägga att all likhet med någon nu levande person är en ren tillfällighet. ;)

Märkessnobben
Ja, det säger sig väl kanske självt, men det är en person som är helt fixerad vid ett kameramärke och som inte för sitt liv kan erkänna andra märkens fördelar men gärna nackdelar.

Skärpessnobben
Ja, det är en person som granskar och påpekar brist på skärpa till förbannelse oavsett om den finns eller inte och naturligtvis då bara i alla andras bilder. Dessa snobbar står helt oförstående och handfallna inför abstraktioner eller mer konstnärliga uttryck med oskärpa, korn, bokeh, rörelse etc i en bild.

Analogsnobben
Det digitala är fusk och manipulation, utropar analogsnobben bestämt medan han dubbelexponerar sin film och går in i mörkrummet och hänger upp sina sepiatonade bilder på tork för att sedan beskära dem till lämpligt format.

Långsamhetssnobben
En bra bild tas långsamt. Det ska ta tid annars är det ingen bra bild. Det finns inget konstnärligt värde i en bild som gjorts för snabbt. Förnumstigt nickar långsamhetssnobben instämmande i sina egna ord.

Kultursnobben
Åh, det är så mörkt, så dystert, så levande och så verkligt, utropar kultursnobben medan denne studerar fotografier på utslagna människor, missbrukare och fattig misär i sina svarta ljusbefriade toner samtidigt som denne samtidigt hinner rynka på näsan åt fotograf Skönhets harmoniskt behagliga bilder med sina klara färger.

Skulle ni råka ut för någon av dessa snobbar så försök inte ingripa själva, utan bara ignorera dem så försvinner de till slut hånfullt muttrande till sina respektive flockar och ni kan lugnt fortsätta skapa och kreera från hjärtat som ni själva känner för... och kom ihåg att all konst berör och får människor att reagera såväl negativt som positivt, så fortsätt bara på din alldeles egna väg och välj de kreativa "penslar" som känns bra för just dig... för tänk om Gud börjat fundera i dessa snobbiga banor när han skapade universum, planeterna och inte minst människorna - då hade inget funnits!

Förresten, detta fotografiet och bild, som säkerligen tillkommit på alldeles för kort tid och på "fel" sätt, heter "Mörker" och passade alldeles lite lagom ironiskt till detta inlägg. Den kan för övrigt ses i större version här.

1 kommentar:

Cilla sa...

Hehe, jo dessa snobbar känner man ju igen ;0)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...