Sidor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .och uppriktigt uppmuntrande uttryck
31 december 2007
En stilla önskan denna sista natt på året
GOTT NYTT HÄNSYNSFULLT ÅR!
25 december 2007
23 december 2007
Saffransskorpor
2 dl hela hasselnötter
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl (läs min kommentar nedanför innan du provar att göra receptet)
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 kuvert saffran
1. Sätt ugnen på 175º. Rosta nötterna i en torr stekpanna.
2. Rör matfett och socker poröst.
3. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.
4. Vänd ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, saffran och de rostade hasselnötterna och arbeta ihop till en deg.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma tre längder, lika långa som plåten.
6. Placera längderna på bakpappersklädda plåtar.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Ta ut dem och skär dem genast i snedställda bitar.
8. Placera skorporna på en plåt igen med ena snittytan uppåt och låt torka i cirka 10 minuter i 100º värme.
OBS! Receptet kommer från tidningen Lantliv och det blir mycket goda, men porösa skorpor, och tyvärr stämmer inte riktigt receptet. Förvirring uppstod både för mig och min väninna när vi provade receptet och kom till punkt 5 för vi fick båda samma kladdiga, lösa smet och ingen av oss fick fram en fast och formbar deg. Både hon och jag har provat med att lägga till 1 dl extra vetemjöl och det går fortfarande bara att klicka ut degen till längder då. Jag blev då lite fundersam och tittade lite snabbt på andra skorprecept och där är det ofta 5-6 dl vetemjöl i recepten och hackade nötter, så vi kom fram till att det förmodligen bör vara minst 2-2 1/2 dl mer av mjölet för att man ens ska kunna forma till längder och/eller så kanske man får lov att hacka nötterna så kanske det inte blir så kladdigt resultat. Däremot går det att klicka ut den lösa degen till längder istället och det blir väldigt goda men ack så porösa skorpor så de går lätt sönder när man ska skära upp dem inför sista torkningen i ugnen.
20 december 2007
Hjälpsamma familjemedlemmar
18 december 2007
Förbannat frekventa företeelser
17 december 2007
Mördarhundarna anfaller!
Saffran och jag skulle gå ut och hämta posten, och Saffran burrade upp sig som en spärrballong i dörröppningen och väste argt och då upptäckte jag den ivriga, svansviftande uppenbarelsen som framfusigt försökte ta sig in i vårat hem utan att bry sig vad jag eller katterna tyckte om detta. Eftersom hunden i alla fall hade ett tunt halsband så kunde jag hålla i henne och samtidigt titta mig omkring, men jag såg inte grannen (som jag misstänkte var ägaren) så jag tog upp den bastanta krabaten, som sprattlande av glädje ömsom ville pussa och bita i ansiktet, och stängde dörren så katterna skulle känna sig trygga - förutom orädde Jaspis förstås som var på väg fram för att undersöka vad det här var för någon krumelur. Ingen ägare syntes till men efter en stund dök hon upp och när vi fick ögonkontakt och jag såg att hon upptäckt var hunden höll hus så släppte jag ner hunden så att hon skulle lyda inkallningen, men inte löd den på någon inkallning från matte inte. Däremot löd hunden mig direkt när jag lockade på henne, men jag är som regel bestämd mot ostyriga hundar och de verkar veta det intuitivt och gilla det. Varken detta faktum att någon tagit hand om hunden eller att hon lydde mig bättre verkade falla ägaren på läppen som såg något sur ut. Visserligen har grannen några månader på sig att skärpa upp sig som ägare och "flockledare" - för det är ju inte hundens fel att ägaren inte kan hantera den - men om hunden inte lyder bör man inte ha ständigt ha den lös i ett bostadsområde där både hundrädda, pensionärer med rullatorer, barn och andra djur rör sig i omgivningen.
Min första erfarenhet av "kamphundar" var en Amerikansk Pitbullterrier och hon var en underbar varelse och den gladaste hund jag träffat på, men också fruktansvärt intelligent och mentalt bångstyrig samtidigt som hon var överkänslig för tillsägelser på fel sätt, vilket bland annat kunde leda till hämndaktioner från hundens sida. Vid ett tillfälle tuggade hon sönder en dyr madrass när ägaren skällt ut hunden för något och på ett felaktigt, aggressivt sätt. Dessutom var hon fysiskt vigare än någon hund jag sett och kunde hoppa högt upp i luften från stillastående. Hon testade också hela tiden vem som var flockledare och vem som stod över henne i rang, bland annat genom att nafsa och bita i ansikte, händer, armar och kläder eller jucka mot ben (jodå, även honor kan vara dominanta och göra så vilket också kan märkas i människovärlden), så hon krävde en mycket konsekvent och bestämd behandling.
Men hon var också oerhört kärleksfull mot sin familj och "flock" och mycket sällskaplig så hon var nöjd bara hon fick känna sig delaktig och bara fick "vara med". Hennes kärleksfullhet kunde tyvärr lätt missuppfattas då hon av glädje ibland kunde hoppa upp och bita i ansiktet, på händer och armar och dra i kläder på både ägaren och besökare. När hunden bet mig i ansiktet vid ett tillfälle så jag tog tag i öronen, såg henne i ögonen och sa till henne att "det där gör du aldrig om på mig" och så förklarade jag att människor kunde bli rädda och att hon riskerade att bli avlivad om hon fortsatte göra så. Inte vet jag om hon förstod mig, men hon gjorde i alla fall aldrig om det på mig igen - däremot på sin ägare. Det var också en strikt vakthund som kunde bli väldigt avundsjuk, så det gällde för ägaren att aldrig ignorera hunden utan låta den vara med när barnbarnen kom på besök för annars fanns det risk att hunden kunde hämnas, och då fanns det en överhängande risk att barnen kunde utsättas. Men bara hunden fick vara med och vakta [läs: styra] "flocken" så gick allt bra.
Tyvärr är det nog många som köper denna typ av "stridshund" av helt fel anledning och att de inte förstår vad som krävs av dem som ägare för denna typ av hundras. Det är viktigt att förstå vilken hundras som är lämplig i den egna boende- och livssituationen och av den erfarenhet jag har så här långt av kamphundar(*) så skulle jag inte köpa en sådan om jag hade barn eller andra djur, och jag upplever det inte som en särskilt lämplig familjehund där hundens tålamod och avundsjuka verkligen kan bli testat av oförstående småbarn. Visst kan allt gå bra, men frågan är om det är värt att riskera att ha en tickande bomb i sitt hem och som vid en upplevd oförrätt till och med kan vända sig mot sina egna familjemedlemmar om de inte är konsekventa och bestämda i sin uppfostran. Kanske kan dessa raser bli mer lämpliga i framtiden om uppfödarna medvetet går in för att dämpa aggressiviteten, attacklustan, framfusigheten och framförallt balansera upp psyket i sin avel, men då förlorar de väl en stor del av sin nuvarande kundkrets också.
(*) = renrasig Amerikansk Pitbullterrier, Engelsk Pitbullterrier, Amerikansk Staffordshireterrier, Engelsk Staffordshireterrier eller annan kamp- och stridsras blandat med varandra eller andra mer aggressivt lagda raser.
7 december 2007
Minnet är kort men bra

30 november 2007
Nallen Muhammed

Det kanske var tur att en bekant inte döpte sin hund till Muhammed i alla fall.
Läs mer om detta i:
PS. Nallarna på bilden har inga som helst anknytningar till den ökända nallen i Sudan och har inte heller fått några namn ska jag väl tillägga för säkerhets skull. DS.
26 november 2007
Tungviktsmatchen
I ena hörnan tungviktaren och regerande mästaren Saffran med sina modiga 8 kg, och i den andra hörnan utmanaren, nykomlingen och lättviktaren Jaspis som är betydligt lättare. Saffran må vara större och tyngre, men det Jaspis saknar i tyngd uppväger han med envishet, envishet och fullständig envishet. Lillmissen är också vansinnigt tuff och orädd... och just det, nämnde jag att han är envis?
Igår kväll tröttnade i alla fall Saffran på denna benbitande fege krabat som som alltid smyger och hoppar på de intet ont anande äldre katterna när de minst av allt vill det, så "storebrorsan" la tassarna om halsen på lillmissen och flippade helt enkelt över honom på rygg med den största elegans jag någonsin sett. Det var den snyggaste halvnelson jag sett sedan Frank Anderssons storhetstid. Jag blev helimponerad - till och med när de ska fixa rangordningen eller busa så är katter otroligt eleganta i sina rörelser. Det var så härligt att se... och den regerande mästaren fortsätter att styra över sitt kungarike, om än en aning tillrufsad i frisyren!

Nä, jag vill inte vara med på bild! säger den besegrade men gummibollsartade envisingen.

Pratar du med mig eller? En regerande kung vilar ut mellan matchomgångarna.

Under sängen är alla katter grå... eller hur var det nu igen? Gammelmissen tar i alla fall igen sig under sängen.
22 november 2007
20 november 2007
Härliga morgonstund!

Så här fint var det i köket när jag kom upp i morse. Lillmissen hade roat sig med de nyinköpta kattsandspåsarna medan matte lugnt sov med de andra katterna kring benen. Jag både skrattade och suckade på samma gång för ett merarbete för matte blir det ju lite då och då med en vilding i hemmet hur söt han än må vara.
Jaspis är också en mycket påhittig katt med klättringsönskningar som gör att han kastar sig upp mot garderoben i fåfänga försök att ta sig högst upp av alla familjemedlemmar. Det är inte så lätt att vara ny i ett hem alla gånger och försöka hitta sin plats, både bokstavligt och symboliskt.
Gammelkatten Rasmus, som nu nått den aktningsvärda åldern av 15 år, var själv en riktig vilding som kattunge och kastade sig i gardiner och tuggade på högtalarsladdar. Mattes då fåniga försök med blomsprutan var bara roliga lekstunder och inte särskilt uppfostrande alls.
Femåringen Saffran däremot har varit rätt lugn hela tiden, även om han också har haft sina tokryck då och då som kattunge. Han är som en lugn och frifull jätte som inte vill slåss med lillkissen för att hävda sig, men som nu börjar lära sig att det är ok att bita tillbaka och dunka till med tassen när så behövs. Rasmus däremot, behöver bara rikta sina gula ögon och titta stint på lillkatten så sticker han eller ger sig. Där kan man snacka om R-e-s-p-e-c-t! Men gammal är ju äldst också.
16 november 2007
11 november 2007
War...

... what is it good for? Absolutely nothing!
5 november 2007
Den sorgliga saknaden

Jag har aldrig känt det som att människor bara "försvinner" när de dör, utan snarare som att de åker på semester någon annanstans (och att jag inte får följa med... hmmmfff). Men smärtan och sorgen över att inte längre få träffa dem kan vara lika stor för det, särskilt när det gäller de allra närmaste.
Min morfar dog när jag var liten och jag förstod inte varför mamma var så ledsen, och det gjorde så ont i mig att se henne så ledsen och upprörd och jag satt bredvid och grät för hennes skull, inte för morfars. Under min uppväxt kände en närvaro som strök mig över håret ibland och undrade om det var min morfar, som var den enda jag kände till som gått över till andra sidan. Min mormor dog månaden innan jag föddes, så henne träffade jag aldrig.
När jag gick på mellanstadiet dog en av mina bästa vänner och jag kände likadant då, att hon åkte på semester och slapp lida av sin sjukdom. Däremot kände jag mig ledsen över att min vän grät hejdlöst, även om jag inte riktigt förstod varför hon grät. I gymnasiet var det dags igen, en kompis med hjärtfel dog under gymnastiken, och i mitt hjärta kändes det lugnt även om jag kunde känna saknad för han var en så annorlunda och rolig bekantskap som sa sin mening och visade sina känslor. Båda dessa skolkompisar, förutom morfar, har dykt upp hos olika medier jag varit hos och de har meddelat att de mår bara bra och att jag ska fortsätta helandet av mig själv.
För tre år sedan dog min mamma och min första reaktion var en stor lättnad över att hon inte längre behövde lida, som hon gjorde under de sex år hon var sjuk och sakta tynade bort. Sedan kom ilskan, sorgen och smärtan. Ilskan över att bli övergiven, över allt hon gjort och inte gjort mot och för mig och att hon på något sätt slapp undan medan vi som var kvar fick känna den djupa sorg och smärta som det innebär att vandra här på jorden och förlora en älskad... för man kan ju älska någon även om man inte alltid tycker om det de gör.
På kvällen dagen efter begravningen kom familjens hund in till mig och såg mig djupt i ögonen och jag visste då, av tidigare erfarenhet, att hon sa farväl. Så jag fick chansen att tacka henne för allt hon gett mig. På morgonen när jag vaknade hade hon somnat in och gått över till andra sidan och min hundovana katt vågade plötsligt gå alldeles förbi henne utan någon som helst rädsla eller antydan till oro. Djuren bara vet och tar övergången, som döden är, som något helt naturligt. Jag var både glad och tacksam över att jag fick möjlighet att säga farväl till henne, vilket jag inte fick möjlighet till förra gången en av familjens hundar dog i samma hall.
Under de år mamma var sjuk förändrades pappa. Han blev empatisk, inkännande och förstående som han inte varit tidigare och vi kom varandra väldigt nära och pratade om allt möjligt på ett sätt vi aldrig hade gjort tidigare. Därför kändes det så extra hårt och grymt när han togs ifrån mig, för så kändes det, och jag blev övergiven och ensam - igen.
Varje gång vi pratade i telefon så sa avslutade han med att säga till mig att "det är tur att du finns". Bland det sista vi pratade om var att jag var ledsen över att jag var så godtrogen, lättlurad och känslig. Han sa då till mig att det faktiskt var väldigt goda och fina egenskaper och att jag inte skulle sluta med det utan att jag skulle fortsätta vara precis som jag är. Dessa ord gav mig upprättelse för det negativa jag fick höra om min "överkänslighet" under min uppväxt och jag kände det som att han accepterade mig precis som jag var och är. En pusselbit föll på plats inom mig och jag kunde äntligen ge mig själv tillåtelse att vara den jag är.
Pappa, jag saknar dig så oändligt mycket.
26 oktober 2007
24 oktober 2007
Att komma igen
Om det visar sig att man har arbetsförmåga på exempelvis 50 % så är enda chansen efter ett år att man, förutom halv sjukersättning, blir anställd på 50 % och så att man överhuvudtaget har någon möjlighet att livnära sig. När jag på mötet med arbetsförmedlingen och försäkringskassan påtalade detta såg jag i deras ögon att de kände till och förstod denna oro, men att deras händer var bundna av nuvarande regler.
Skulle det däremot visa sig att en arbetsgivare är positivt inställd och vill göra någon form av anställning så kan arbetsförmedlingen antingen erbjuda stöd till arbetsgivaren upp till 80 % av lönen eller om jag förstått det rätt så kan arbetsgivaravgiften också hållas inne i ett visst antal år eller så många år man varit sjukskriven.
Så jag får väl hoppas att jag först och främst hittar en bra arbetsplats och att någon lösning kan ske efter ett år.
Temaveckan på TV4
Särskilt sött är väl ändå Gustav Fridolins uttalande:
"- Jag tror att vi lätt blir lurade att rasism var något som fanns i marscherande stövlar på 90-talet, och att vi på något sätt skulle vara fördomsfria nu. Men jag tror inte att det stämmer, den våldsamma högerextremismen är snarare större nu än tidigare."
Det låter som om han glömt bort Hitler och hans hantlangare. ;o)
23 oktober 2007
Bättre och bättre dag för dag
22 oktober 2007
Återhämtning och Sir Vääs
PS. Catherine, nu har jag hittat var man ställer in kommentarfunktionen! :o))) DS.
21 oktober 2007
Vår nya familjemedlem

PS. Catherine... jag har fortfarande inte lyckats lösa gåtan med kommentarmöjligheten, men jag fortsätter utforskandet av bloggarnas förvirrande värld. DS.
20 oktober 2007
Fun (with) Light I

Hmm... har fortfarande inte lyckats hitta hur man lägger in en länk för kommentarer... men letar vidare! :o)
19 oktober 2007
Änglar finns!
Medan jag satt på bussen så kändes det som ett misslyckande eftersom jag hade missat att den buss jag skulle ha åkt med inte gick förbi min hållplats utan gick direkt från vändplatsen åt ett annat håll. När vi åkt en bit hojtar den kvinnliga busschauffören till, och vi möter då "min" buss och hon viftar och försöker stoppa den och den stannar. Jag springer då över till den andra bussen och tackar både Jesus och änglarna för hjälpen för det här innebär att jag kommer att hinna till läkarundersökningen i alla fall och jag är där i god tid med en halvtimme till godo. Någon däruppe ville visst att jag skulle hinna fram till min läkarundersökning. :o)
Kattens jourhem ringer på mobilen precis när jag kommit fram till väntrummet och hon lugnar mig och säger att det är ok att katten är kvar någon dag till, vilket får mig att slappna av eftersom jag oroat mig över att jag inte kunnat hämta honom som bestämt. Hon är mycket förstående över att jag känner av chocken och det känns väldigt skönt och vi bestämmer inget om när jag ska hämta katten eller om hon åka över med utan vi ska höras av. Vi pratar färdigt och jag tittar ut genom fönstret och njuter av höstfärgerna på löven utanför och solen som skiner in genom fönstret.
Till slut kommer läkaren och ropar mitt namn och jag följer med henne och blir undersökt. Det visar sig att jag bara har ett blåmärke på sidan av magen där bilen träffade mig, och hon säger ett par gånger att jag hade väldig tur och jag håller med och säger att jag hade änglavakt och att jag tackar änglarna för det. Hon berättar att den smärta jag känner i kroppen och huvudet beror på muskelspänningar och chocken och att det inte är konstigt att jag har ont men att det kommer att försvinna. För säkerhets skull får jag gå till labbet och ta ett urinprov för att kolla att inget hänt med njuren på vänstersidan, men provet är ok. När jag går därifrån känns allt mycket bättre och jag tittar jag på klockan och har en dryg halvtimme på mig innan bussen hem kommer förbi så jag går in på ICA-affären och handlar lite mat. Lite oroliga tankar om att jag ska missa bussen dyker upp, men jag tänker då att det går två stycken bussar ganska tätt efter varandra och att jag borde hinna med någon av dem och går in i affären och fokuserar på det jag ska ha.
Jag packar ner varorna i påsen och går ut mot busshållplatsen, och på slutet skyndar jag på eftersom jag inte är säker på hur mycket tid jag har kvar innan bussen kommer. Min mobils klocka går ju lite för fort. Benen är stela och jag stressar fram till hållplatsen, men det är ingen fara och fler hinner komma innan bussen dyker upp. Vinden blåser kallt så jag fäller upp huvan på jackan och lyssnar på vindens klagande tjut i hållplatsskylten och det känns som om det tar en bra stund innan bussen kommer. Hemresan känns skön och avslappnad. Kanske för att jag nu vet att smärtan i kroppen och huvudvärken inte är farlig och att jag har något gott att äta med mig hem i matkassen. När jag kommer hem möts jag av glada katter och efter lite mat i magen har hela de två senaste jobbiga dagarna verkligen vänt och det känns bra igen.
PS. Prova gärna Dafgårds Taco-paj! Riklig fyllning och suveränt gott med "lite" gräddfil till! ;o) DS.
18 oktober 2007
Dagen efter
17 oktober 2007
Ursäkta att jag blev påkörd!
Konstigt nog känner jag inget i kroppen och jag tackar för änglavakten och fortsätter i ett drömliknande tillstånd mot mötet med arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Medan jag sitter i mötet börjar chocken i kroppen släppa och smärtorna kommer smygande. Först ömhet och dunkande i vänsteraxeln som sedan övergår i smärta i bröstet och hjärtat till en brännande känsla ner i armen som känns tyngre och tyngre. Mötet avslutas och jag går över vägen till bussen, och när jag klivit av hemmavid så kommer huvudvärken.
Nu på kvällen känns det rätt jobbigt och jag känner av ryggen och andningen lite också, och efter allvarliga förmaningar från Catherine så har jag lovat henne att jag ska ringa vårdcentralen och gå iväg till läkare.
15 maj 2007
Återupplivning
Jag har placerat min blogg i Örebro på bloggkartan.se